ZIMSKE VEJICE

Digitalni ključ za določanje drevesnih in grmovnih vrst na širšem območju Vipavske doline in Trnovskega gozda v zimskem času.  

Med januarjem 2016 in marcem 2017 sem kot dijak Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina sodeloval pri izgradnji digitalnega Ključa za določanje zimskih vejic pogostih drevesnih in grmovnih vrst na območju Vipavske doline in Trnovskega gozda. Namen ključa je širjenje znanja o biotski raznovrstnosti v domačem okolju ter izdelava raziskovalne naloge za srečanje Mladih raziskovalcev Slovenije 2017, ki je potekal v okviru Zveze za tehnično kulturo Slovenije. Na državni ravni smo s ključem osvojili srebrno priznanje. 

Ključ za določanje zimskih vejic je nekaj novega, posebnega. Takih interaktivnih določevalnih ključev, ki poleg opisov vključujejo tudi fotografije, v Sloveniji ni. Naš ključ se od drugih razlikuje tudi po tem, da je izdelan za ožje geografsko območje. Tako ne vključuje vrst, ki tu ne uspevajo, kar uporabniku olajša določanje. Vse predstavljene rastline smo sami poiskali na terenu, vse fotografije in ilustracije pa so naše avtorsko delo.

Do ključa lahko dostopate prek spletne strani ali si ga prenesete na svojo napravo in uporabljate brez internetne povezave.