Blog

Na svojem blogu približno enkrat mesečno objavljam svoja razmišljanja, predstavljam zanimive posameznike in podobno. 

Pregled leta 2019 (in del načrtov za leto 2020)

Jan 3, 2020 | Prostovoljstvo

Leto 2019 je bilo zame izjemno leto. Leto polno dejavnosti in aktivnosti. Vsako leto si rečem, da bo prihodnje leto mirnejše, pa vendar se na koncu vedno izkaže, da je bilo leto polno dogodkov, zaradi katerih mi je bilo redko dolgčas. Namen te objave je torej na kratko ponazoriti, kako izjemno je bilo leto 2019 in istočasno opozoriti, da večina teh dejavnosti ni bila načrtovana, kaj šele pričakovana.

 

Januar

Januar je bil zame pester mesec. Opravljal sem funkcijo predsednika šolske dijaške skupnosti na svoji srednji šoli – Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina, kjer sem obiskoval zadnji letnik gimnazijskega programa. Kljub obilici preizkusov znanja, ki so stalnica v zaključnem letniku zaradi za mesec skrajšanega obdobja pouka, in plesnih vajah za maturanstki ples vsak petek popoldne, sem še vedno našel čas za dejavnosti, ki so mi bile pri srcu. Slapenska knjižnica je bila odprta vsak torek popoldne in tudi jaz sem bil del skupine, ki je predstavljala skupino dežurnih. V knjižnici sem bil za dežurstvo tako zadolžen vsak peti petek.

V mesecu januarju smo v Evropskem mladinskem parlamentu začeli z zbiranjem sredstev za regionalno sejo, ki je potekala zgolj mesec dni kasneje v Ljubljani. Ker sem bil član delovne skupine za zbiranje sredstev (in sem še vedno), je bila to tudi moja naloga, ki sem jo z veseljem opravljal. Evropski mladinski parlament je bil po moji zaslugi prav takrat predstavljen tudi na moji srednji šoli z namenom, da se v njegove dejavnosti vključi čim več ljudi, s čimer ima (slovensko) društvo kar nekaj težav.

Januarja sem sodeloval tudi v projektu Start the Change Wajdušna, ki je na Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina potekala v okviru Amnesty International Slovenija. V okviru tega projekta sodelujem še vedno in tudi letos načrtujemo zanimive dejavnosti za širšo javnost.

V istem mesecu sem se udeležil uvodnega razgovora za prijavljene kandidate, ki so želeli sodelovati v projektu Radiotelevizije Slovenija Grem volit! evropske poslance. Očitno je bil razgovor dober, saj sem potem z ekipo sodeloval vse do evropskih volitev, ki so potekale maja.

 

Februar

Februarja sem kot član delovne skupine za regionalni razvoj pri Evropskem mladinskem parlamentu Slovenije, katere član sem še vedno, na Šolskem centru Nova Gorica predstavljal delo in pomen te organizacije za možnost udeležbe mladih v politične odločitve na ravni Evropske unije.

Istega meseca sem bil organizator regionalne seje Evropskega mladinskega parlamenta, ki je potekala v Ljubljani. To je bila zelo zanimiva, čeprav istočasno tudi stresna izkušnja, ki jo bom zagotovo še kdaj ponovil, čeprav v letu 2019 za kaj takega ni bilo več primerne priložnosti.

 

Marec

Marca sem se kot prostovoljec Karitas, v okviru katere tudi delujeta program Popoldan na cesti in knjižnica, udeležil seminarja, ki je potekal v Portorožu. Seminar je bil zanimiv, predvsem pa sem vesel, da smo se med seboj spoznali prostovoljci iz različnih delov Slovenije. To je pomembno, saj nam tovrstna srečanja omogočajo, da si izmenjamo izkušnje in se drug od drugega marsičesa naučimo.

Istega meseca sem se kot predsednik šolske dijaške skupnosti na svoji srednji šoli udeležil seje Parlamenta Dijaške organizacije Slovenije. Te seje potekajo tri- do štirikrat letno v Državnem zboru Republike Slovenije v Ljubljani. Na teh sejah se praviloma sestanemo vsi predsedniki in podpredsedniki šolskih dijaških skupnosti po Sloveniji ter ugotavljamo, katere težave se pojavljajo in jih zaznavajo srednješolci, odkrivamo in iščemo pa tudi rešitve zanje.

Pred trgovino Hofer v Ajdovščini smo v mesecu marcu zbirali prehrambene izdelke in izdelke za osebno higieno kot obliko pomoči ljudem v stiski. Zbiranje je potekalo dva zaporedna petka dopoldne in soboti dopoldne. Akcija ni bila izpeljana prvič, na enak oziroma zelo podoben način smo jo izvedli tudi v preteklih letih. Kot prostovoljec sem aktivno sodeloval tudi pri organizaciji starševskega dneva, ki je na Slapu tradicionalen dogodek. Letos je slavnostni sveti maši sledila pogostitev za vse starše, stare starše ter seveda tudi za vse ostale.

Marca smo imeli v Slapenski knjižnici prvi medijski obisk, in sicer nas je obiskala ekipa Radiotelevizije Slovenija, ki je posnela in pripravila prispevek za rubriko Prostovoljci med nami.

Kmalu po vseh teh dogodkih je sledil maturantski ples.

 

April

April je bil mesec, v katerem sem bil zelo vpet v izdelavo maturitetnih seminarskih nalog in drugih izdelkov, ki morajo biti oddani za pristop k izpitom mature. Z vidika šolskih obveznosti je bil to zelo naporen mesec. Kljub temu sem se v začetku meseca udeležil Posveta z državljani o prihodnosti Evropske unije, ki je potekal v Hiši mladih v Ajdovščini, ter se udeležil pogovora s pisateljico Majo Haderlap v Novi Gorici.

V drugi polovici meseca sem bil nepričakovano kandidat za Ime tedna na Valu 202. Ta častitljivi naziv mi je bil kasneje tudi dodeljen. Več o tem sem napisal v ločenem prispevku.

 

Maj

Mesec maj se je pričel s tradicionalnim končnim izletom programa Popoldan na cesti, v okviru katerega sem bil vrsto let reden prostovoljec. Letos smo obiskali Kobarid, si ogledali tamkajšnjo mlekarno, nato pa smo obiskali grobnico v bližini. Sledil je ogled Kobariškega muzeja. Istega dne sem bil imenovan za Ime meseca na Valu 202, o čemer sem pisal v ločenem prispevku. Meseca maja sem bil tako predstavljen v oddaji Studio City, Slapensko knjižnico so tako obiskali snemalna ekipa oddaje Svet na Kanalu A, Primorske novice in tako naprej.

V mesecu maju so potekale evropske volitve in v tem duhu je potekal celoten mesec. Četudi je večina dijakov na Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina mladoletnih, je pomembno, da so tudi oni seznanjeni z možnostmi, ki jim jih Evropska unija ponuja. Vsled tega dejstva sem izvajal interaktivne delavnice po razredih na tej srednji šoli ter skušal drugim dijakom pokazati, da Evropska unija za mlade počne veliko ter mladim namenja veliko sredstev za izvedbo raznoraznih projektov, čeprav se tega pogosto sploh ne zavedamo. Na Radiu Robin so prav na to temo z menoj posneli poseben pogovor.

V Slapenski knjižnici smo izpeljali delavnico fotografiranja, ki je bila zelo zanimiva in poučna.

S pisanjem eseja pri slovenščini se je maja uradno začela matura.

 

Junij

Junij je bil povečini posvečen pripravam na maturo in pisanju le-te. Kljub temu sem imel tudi v juniju dva intervjuja, in sicer za Lokalne Ajdovščina in 24ur.com.

Ob koncu šolskega leta smo se na Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina združili ob pikniku programa Popestrimo šolo ter pogledali vse aktivnosti, ki smo jih izpeljali skozi leto. Sam sem aktivno sodeloval v mladinski aktivistični skupini Start the Change, ki je potekala v sodelovanju z Amnesty International Slovenija.

Ob koncu meseca, tik po koncu šolskega leta, sem šel kot prostovoljec na Poletni tabor v Soči, ki je bil organiziran v sklopu programa Popoldan na cesti.

 

Julij

Julija sem že pošteno zakorakal v poletne počitnice, tokrat najdaljše v življenju. Kot prostovoljec sem se udeležil še drugega Poletnega tabora v Soči, ki pa sem ga moral predčasno zapustiti zaradi podelitve spričeval.

Zgolj nekaj dni kasneje sem postal član Sindikata Mladi plus, kasneje pa tudi aktivist in član izvršnega odbora. Sindikat se bori za pravice mladih brezposelnih, študentov in seveda tudi vseh ostalih delavcev.

Avgust

Mesec avgust je bil v celoti posvečen aktivnemu počitku ter sprostitvi, hkrati pa tudi načrtovanju novih dejavnosti v novem šolskem letu.

 

September

Celotno prvo polovico septembra sem namenil zbiranju podpisov v okviru neformalno poimenovane akcije “Mal’ca za komunalca”, ki je potekalo pred upravnimi enotami v Ljubljani. Podpis v podporo predloga spremembe zakona, ki ureja področje malic za komunalne delavce, je bilo sicer mogoče oddati na kateri koli upravni enoti v Sloveniji.

V sodelovanju z Zavodom Pospešek sem se udeležil seje Državnega zbora ter se srečal z Gregorjem Peričem, predsednikom odbora za gospodarstvo. Srečanje je bilo zelo zanimivo, saj smo lahko pobliže spoznali delo predsednika odbora ter potek seje Državnega zbora.

V drugi polovici meseca sem se odpravil na študijski obisk v Košice, evropsko prestolnico prostovoljstva 2019. To je drugo največje slovaško mesto. V prostovoljske aktivnosti je vpeta celotna mestna občina ter širša regija, od prostovoljskih organizacij, do delodajalcev, vrtcev, osnovnih šol, srednjih šol, univerz in tako naprej. Več o tem sem pisal v ločenem prispevku.

Na Slapu, torej vasi, kjer živim, so septembra odprli novo učno pot z divjimi rastlinami, ki povezuje jedro vasi z Majerijo, znano kulinarično točko.

Oktober

Oktobra sem zaradi različnih razlogov po več kot šestih letih rednega prostovoljstva zaključil s prostovoljskimi aktivnostmi v okviru programa Popoldan na cesti. Začel sem s študijem politologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani.

November

Novembra sem se v sodelovanju z Mladinskim svetom Ajdovščina udeležil izobraževanja v Litvi z naslovom #Focus on Service Design and Co-creation. Izobraževanje je bilo zelo zanimivo, podrobneje pa bom o tem pisal v ločenem prispevku.

Novembra sem se ponovno vključil v mladinsko aktivistično skupino Start the Change Wajdušna, ki deluje v okviru Amnesty International Slovenija. Srečujemo se enkrat- do dvakrat mesečno v Ajdovščini, letos pa za razliko od lanskega šolskega leta, ko smo organizirali dobrodelni koncert, načrtujemo dogodek, ki bo med seboj povezal različne generacije.

 

December

December je bil pester mesec. V okviru Sindikata Mladi plus sem bil del dveh ločenih projektov. Prvi projekt je moje sodelovanje s Hišo Evropske unije, kjer so mladi predstavljali različne ideje glede prihodnosti zaposlovanja mladih v Evropski uniji. Sam sem bil zadolžen za ocenjevanje pisnega dela tekmovanja, kar pomeni, da bom svoje delo nadaljeval vse do prihodnjega maja. Osnovne šole z najboljšimi idejami, bodo dobile možnost, da se udeležijo izleta v sedež Evropske komisije. V okviru Sindikata Mladi plus sem se udeležil tudi projekcije filma Medtem ko vas ni bilo, ki skuša opozoriti na težave, ki jih človek prinašajo prekarne oblike zaposlitve, na primer zaposlitev prek lastnega podjetja (s. p.).

Konec decembra sem bil na slavnostni prireditvi nagrajen z nazivom Ime leta 2019 na Valu 202, kar je bilo zame popolnoma presenečenje. Več o tem v ločenem prispevku.

 

Načrti za leto 2020

Leto 2019 je bilo polno dejavnosti in velika večina izmed njih ni bila nikoli načrtovana. Leto mi bo zagotovo najbolj ostalo v spominu po imenovanju za Ime leta 2019 na Valu 202, sicer pa imam tudi za prihodnje leto nekaj zanimiv načrtov. Pri tem opozarjam, da sam načrtov praktično nikoli ne delam, temveč se vedno prepuščam toku in do sedaj se je še vedno vse odlično izteklo.

 

V letu 2020 nameravam še bolj okrepiti svoje sodelovanje v raznoraznih projektih Erasmus+, tako da se bom marca udeležil izobraževanja v Turčiji. Aktiven bom tudi v Evropskem mladinskem parlamentu, in sicer se bom maja udeležil mednarodne seje v Milanu (Milano – Italija). V okviru Sindikata Mladi plus bom delo našega sindikata na področju okolja predstavljal na konferenci v Firencah (Firenze – Italija). Če k vsemu temu prištejemo še vse aktivnosti, ki se iz leta 2019 zgolj nadaljujejo v letu 2020, mi dela zagotovo ne bo zmanjkalo. Srečno v novem letu vsem!